رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیولوژی مرکزی اصفهان / عوامل دخیل در ابتلا به سرطان پستان

عوامل دخیل در ابتلا به سرطان پستان

سومین دلیل مرگ و میر در جهان سرطان است . این بیماری از لحاظ اقتصادی ، بهداشتی و روانی بار زیادی را به اکثر جوامع وارد می کند و بیشترین اثر را در قشر آسیب پذیر و کشورهای جهان سوم دارد . سرطان انواع گوناگون دارد اما چند نوع آن شیوع بیشتری داشته و بروز آن در افراد روز افزون است . سرطان پستان دومین سرطان با شیوع بالا در دو جنس در کل جهان و اول نوع سرطان در زنان است که در کشورهای جهان سوم بالاترین میزان مرگ و میر را دارد .

در ایران پس از سرطان پوست ، سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان است . پستان شایعترین محل برای به وجود آمدن بدخیمی های مستعد بروز کشنده در زنان می باشد . بافت پستان به صورت طبیعی در دوره های عادت ماهیانه ، بارداری و دوران شیردهی تحت تاثیر هورمون ها قرار می گیرد . علت سرطان پستان ، تکثیر نئوپلازیک بدخیم در سلول های اپی تلیالی پستان است که با تشخیص به موقع و کنترل می تواند به بهترین شکل درمان شود .

عوامل دخیل در ابتلا به سرطان پستان

برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ، شناخت عواملی که باعث ایجاد آن می شود و کوشش در جهت دوری از آنها اولین گام است . گام بعدی شامل مراقبت های روتین مانند غربالگری پستان و درمان در صورت لزوم است . بروز سرطان پستان به میزان هورمون استروژن بستگی دارد و در صورت عدم وجود استروژن ، احتمال ابتلا به آن بسیار کم می باشد .

علامت های بالینی ابتلا به سرطان پستان

در ابتدای ابتلا معمولا سرطان بدون علامت و درد و ناراحتی است . پس از آن علائمی پدیدار می شوند به شرح زیر :
- تغییر در شکل و سایز یک یا هر دو پستان
- تغییر و فرورفتگی در پوست پستان
- تغییر در شکل و پوست نوک پستان
- ترشحات به خصوص ترشحات خونی از نوک سینه
- وجود توده در زیر بغل

غربالگری پستان

غربالگری پستان شامل معاینات ، آزمایش ، ماموگرافی و سونوگرافی است که از طریق آنها پزشک می تواند اولین نشانه های سرطان را در افرادی که هنوز علامتی ندارند تشخیص بدهد . استفاده دوره ای از غربالگری پستان در زنان بالای 40 سال می تواند میزان مرگ و میر به دلیل سرطان پستان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد . غربالگری پستان شامل ، معاینه فیزیکی پستان سپس ماموگرافی و سونوگرافی برای همه زنان سالم فاقد علائم سرطان بالای 40 سال است .

با این روش می توان همه سرطان هایی که به آهستگی در حال رشد هستند را حداقل دو سال زودتر زمانی که توده به اندازه قابل لمس برسد ، تشخیص داد . رادیولوژیست حرفه ای میتواند با درصد خطای کم ، انواع ضایعه های پاتولوژیک در پستان مانند توده یا ضخامت غیر طبیعی بافت پستان و ... را تشخیص دهد . مطالعات نشان می دهد که آموزش زنان و اجرای روتین برنامه های غربالگری پستان ( ماموگرافی و سونوگرافی ) قابل اعتمادترین روش برای جلوگیری از بروز سرطان پستان هستند از همین رو سایر روش ها در کنار غربالگری پستان به عنوان یک روش کمکی مطرح می شوند .

غربالگری باید سالیانه انجام شود و غربالگری سالیانه در دوران قبل از یائسگی ، می تواند به تشخیص زود هنگام توده ها کمک شایانی بکند . در مورد افرادی که مستعد ابتلا به سرطان پستان هستند مانند افرادی که جهش ژن مرتبط با بروز سرطان ، سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان و یا تابش تشعشع بر قفسه سینه در جوانی را دارند ، پیشگیری تنها با انجام غربالگری پستان ممکن است .

عوامل دخیل در ابتلا به سرطان پستان

- عوامل هورمونی
- رژیم غذایی
- افسردگی
- درمان های هورمونی

مزایا و معایب غربالگری پستان

همانطور که گفته شد بزرگترین مزیت غربالگری پستان به صورت سالانه تشخیص زود هنگام توده ها ست .
از معایب غربالگری می توان به موارد نادری اشاره کرد که نتیجه آزمایش به اشتباه مثبت گزارش شده و یک توده در تصویر مشابه سرطان دیده شود که منجر به انجام آزمایشات بیشتر و اتلاف وقت و هزینه و تحمیل استرس به بیمار خواهد بود.

روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می‌توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می‌تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :مریم کمالیان [ 1400-11-01 ]
احتیاج ب غربالگری روتین

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
آیا ناهنجاری های کروموزومی در دوران جنینی با سونوگرافی قابل تشخیص اند؟آیا ناهنجاری های کروموزومی در دوران جنینی با سونوگرافی قابل تشخیص اند؟

آزمایش‌های غربالگری شانس یا احتمال اینکه جنین یکی از چند بیماری مشخص را داشته باشد را نشان می‌دهد. این آزمایش به طور یقین نمی‌تواند مشخص نماید که آیا نوزاد مشکل دارد یا نه، بلکه احتمال خطر را مشخص می‌نماید. ... ادامه مطلب

آمادگی برای سونوگرافی کبدآمادگی برای سونوگرافی کبد

سونوگرافی یک روش بدون عارضه و بدون درد برای تشخیص برخی از بیماری‌ ها و بررسی اندازه طبیعی کبد در سونوگرافی است. در این روش به جای استفاده از اشعه‌های مضر از امواج صوتی استفاده می‌ شود. آمادگی قبل از انجام این سونوگرافی موضوع مهمی می باشد. ... ادامه مطلب

چرا گاهی یک سونوگرافی را باید تکرار کرد؟چرا گاهی یک سونوگرافی را باید تکرار کرد؟

سونوگرافی نوعی روش تصویربرداری است که در حوزه پزشکی استفاده می شود. در این روش تصویربرداری، امواج فراصوتی با فرکانس بالا کاربرد دارد، بنابراین مضرات ا ... ادامه مطلب

سونوگرافی رحم و تخمدان ها به چه دلایلی انجام می شود؟سونوگرافی رحم و تخمدان ها به چه دلایلی انجام می شود؟

سونوگرافی رحم و تخمدان‌ها اطلاعات بسیاری را درباره اندازه، موقعیت و ساختار توده‌های لگنی فراهم می‌نماید؛ ولی نمی‌تواند تشخیص قطعی سرطان یا بیماری خاصی را ارائه دهد. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465