رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیوگرافی ساده / عکس برداری رنگی از رحم یا هیستروسالپنگوگرافی چیست؟

عکس برداری رنگی از رحم یا هیستروسالپنگوگرافی چیست؟

هیستروسالپنگوگرافی که به اختصار HSG خوانده می شود در واقع همان تصویر برداری رنگی از داخل رحم و لوله رحم (اعضایی که تخمک را از تخمدان به رحم منتقل می کنند) با کمک اشعه ایکس میباشد. در این نوع از تصویربرداری از ماده حاجب استفاده می شود تا تصاویر شفاف و دقیقی از رحم و لوله آن ثبت شود.روش هیستروسالپنگوگرافی روشی سرپایی می باشد که انجام آن کمتر از 5 دقیقه به طول می انجامد. بهترین زمان برای مراجعه معمولا بعد از پایان یافتن پریود قاعدگی و قبل از تخمک گذاری انجام می باشد.

هیستروسالپنگوگرافی یا عکس برداری رنگی از رحم از جمله اقداماتی است که به صورت تخصصی در مرکز رادیولوژی اصفهان انجام می‌پذیرد. شما می‌توانید جهت هماهنگی و تعیین نوبت در این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.

مراحل هیستروسالپنگوگرافی چیست؟

به منظور انجام هیستروسالپنگوگرافی بیمار ابتدا زیر فلوروسکوپ قرار می گیرد که واژن را باز نگهدارد. سپس متخصص زنان یا رادیولوژیست رحم بیمار را معاینه می کند و اسپکولوم در دهانه واژن قرار داده می شود. از یک اسفنج برای تمیز کردن گردن رحم استفاده می شود و دستگاهی به نام کانولا در دهانه واژن قرار داده می شود. سپس رحم به آرامی و از طریق کانولا با استفاده از مایع حاوی ید پر می شود.

پس از پر شدن رحم از مایع بر اثر تابش اشعه ایکس به ماده حاجب که اکنون در رحم قرار گرفته کانتراستی به شکل نقاطی سفید روی صفحه مانیتور مشخص می گردد که محدوده رحم را نشان می دهد. اگر تست برای ارزیابی لوله های فالوپ انجام شود مایع از کانولا به سمت رحم و لوله های فالوپ حرکت می کند. طول لوله های فالوپ و باز بودن آن با حرکت مایع کنتراست مشخص می گردد. اگر حرکت مایع داخل حفره رحم مختل شود احتمال وجود برخی ناهنجاری های رحمی مطرح می شود. با تغییر حالت قرار گرفتن بیمار می توان این روش را دوباره تکرار کرد تا بخش های دیگر این اندام های داخلی را بررسی کرد.

آماده شدن قبل از انجام هیستروسالپنگوگرافی

بنا به تشخیص پزشک ، پیش از انجام هیستروسالپنوگوگرافیی، در صورتی که بیمار احساس اضطراب داشته باشد ، داروی ارام بخش تجویر میشود وممکن است برای کاهش دردی که بعضا در طی آزمایش احساس میشود ، دارو های ضد درد نیز تجویز شود همچنین برای جلوگیری از وقوع عفونت قبل و بعد از انجام تست اغلب از آنتی‌بیوتیک استفاده می شود.

این تست معمولاً چند روز تا یک هفته بعد از دوره قاعدگی انجام می شود تا از عدم بارداری بیمار اطمینان حاصل شود و همچنین خطر عفونت کاهش یابد.
در صورت احتمال بارداری حتماً به پزشک اطلاع دهید چرا که انجام این تست ممکن است برای جنین خطرساز باشد. همچنین در صورتی که دچار بیماری التهابی لگن (PID) و یا خونریزی غیر طبیعی واژن هستید از انجام این تست خودداری کنید.
چون قطعات فلزی با دستگاه رادیولوژی تداخل ایجاد می کنند ، مراجعه کننده باید قبل از انجام هیستروسالپنگوگرافی باید هر چیز فلزی مانند جواهرات را از بدن خود جدا کند.

بعد از انجام سونوهیستروگرافی چه علائمی دیده میشود؟

در اکثر موارد بعد از انجام ازمایش می توان فعالیت های عادی و روزمره را از سر گرفت اما برخی از علائم زیرنیز می تواند بعد از انجام سونوهیستروگرافی پدیدار می شوند:
گرفتگی
لکه بینی یا خون ریزی خفیف
ترشحات رقیق

عکسبرداری رنگی از رحم

علت انجام هیستروسالپنگوگرافی چیست؟

در صورتی که بیمار دچار مشکلات باروری ، حاملگی و سقط جنین متعدد باشد انجام هیستروسالپنگوگرافی توسط پزشک تجویز می شود. از این روش می توان به منظور تشخیص علت ناباروری نیز استفاده کرد.

عوارض هیستروسالپنگوگرافی چیست

هیستروسالپنگوگرافی روشی بی خطر است اما ممکن است عوارضی در پی داشته باشد. برخی از عوارض هیستروسالپنگوگرافی عبارت است از:

  1. عفونت: شایع ترین عوارض هیستروسالپنگوگرافی عفونت لگن می باشد. این مورد از عوارض هیستروسالپنگوگرافی معمولا در خانم هایی روی می دهد که قبلا سابقه ابتلا به بیماری های مربوط به لوله فالوپ را داشته اند. در موارد نادر عفونت می تواند به لوله های فالوپ آسیب رسانده یا سبب برداشت آن ها شود. اگر در طول 1 تا 2 روز بعد از هیستروسالپنگوگرافی دچار درد یا تب شدید فورا با متخصص زنان خود تماس حاصل کنید.
  2. غش کردن: برخی زنان بعد از هیستروسالپنگوگرافی ممکن است دچار سرگیجه و حالت تهوع شوند. این اثرات جانبی عادی هستند و در نهایت ناپدید می شوند.
  3. قرار گرفتن در معرض تابش: میزان تابش ناشی از هیستروسالپنگوگرافی بسیار اندک می باشد. اما انجام هیستروسالپنگوگرافی در بارداری توصیه نمی شود.
  4. حساسیت به ید : به ندرت ممکن است نسبت به ید به کار رفته در این روش حساسیت نشان داده شود. در صورت آلرژی به ید و غذاهای دریایی متخصص زنان خود را در جریان قرار دهید. در چنین شرایطی اگر بعد از هیستروسالپنگوگرافی دچار عوارضی مانند راش، خارش یا تورم شدید فورا با پزشک خود تماس حاصل فرمایید.
  5. لکه بینی یا خونریزی واژنی شدید: در برخی موارد 1 تا 2 روز بعد از هیستروسالپنگوگرافی احتمال بروز لکه بینی وبه ندرت خونریزی وجود دارد. اگر بعد از هیستروسالپنگوگرافی دچار خونریزی سنگین شدید فورا متخصص زنان خود را آگاه سازید.

روشهای رادیو گرافی و سونوگرافی از جمله اقدامات تشخیصی هستند که در بیشتر موارد در صورت عدم دقت، می‌توانند مسیر تشخیص، کنترل و درمان بیماری را تغییر دهند و حتی به قیمت جان بیمار ختم شوند. امروزه مراکز رادیولوژی و سونوگرافی مجهز، دقیق و مدرن زیادی در اغلب شهرها از جمله اصفهان وجود دارد که گزینش و مراجعه به آنها می‌تواند نتایج مثبتی در پی داشته باشد.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :فاطمه حیدری [ 1401-10-26 ]
من میخوام عکس رنگی بندازم پریودنامنظم دارم سونورفتمآندومتر۹میلی.اشکال برای گفتن عکس ندارم؟

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
بهترین زمان سونوگرافی برای تشخیص اندومتریوزبهترین زمان سونوگرافی برای تشخیص اندومتریوز

زنان در طول زندگی خود ممکن است با بیماری هایی مواجه شوند که مختص خود آنها است. یکی از انواع بیماری های زنان، بیماری آندومتریوز است که گفته می شود 10 ت ... ادامه مطلب

کاربرد بیوپسی چیست؟کاربرد بیوپسی چیست؟

بیوپسی یا نمونه برداری روشی برای بررسی دقیق تر بافت های بدن است که مشکوک به ابتلا به بیماری هستند . زمانی که آزمایش های اولیه غیرطبیعی بودن قسمتی از بدن را نشان دهند ، پزشک درخواست بیوپسی می کند ... ادامه مطلب

علت دیده نشدن کیسه صفرا در سونوگرافیعلت دیده نشدن کیسه صفرا در سونوگرافی

کیسه صفرا نیز مانند هر کدام از ارگان های دیگر بدن ممکن است با مشکل مواجه شده و در عملکرد آن اختلال ایجاد گردد که سونوگرافی می‌ تواند بهترین روش تشخیصی این اختلالات باشد. بهتر است بیماری که قرار است تحت سونوگرافی کبد، کیسه صفرا و مجاری صفراوی قرار گیرد ناشتا باشد. ... ادامه مطلب

بیوپسی کبد چگونه انجام می شود؟بیوپسی کبد چگونه انجام می شود؟

بیوپسی یا نمونه برداری از کبد یکی از دقیق ترین روشهای بررسی آسیب های موجود در کبد می باشد که کاربرد زیادی در مشخص کردن میزان التهاب کبد و فیبروز دارد. با نمونه برداری از کبد و بررسی نمونه کبد ، جزئیات کامل تری از آنچه در کبد رخ داده است به دست می آید ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465