رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / سونوگرافی قلب و عروق / سونوگرافی پروستات چیست و چرا انجام می شود؟

سونوگرافی پروستات چیست و چرا انجام می شود؟

غده پروستات در بین گردن مثانه و دیافراگم ادراری تناسلی، درست در جلوی راست روده قرار دارد. موقعیت قرار گیری پروستات برای تصویر برداری به روش سونوگرافی ترانس رکتال ایده آل است. پروستات غده‌ای کوچک در سیستم تناسلی مردانه است. پروستات به اندازه یک گردو بوده و عملکرد اصلی آن ترشح بخشی از مایع سمینال است که پس از ترکیب با اسپرم، مایع منی را تشکیل می‌دهد.

در پزشکی از سونوگرافی برای تشخیص تغییرات در اندام‌ها، بافت‌ها و تشخیص توده‌های غیرطبیعی مانند تومورها استفاده می‌شود. تصویربرداری توسط سونوگرافی بر اساس همان اصول مربوط به سونار است. هنگامی که امواج صوتی به جسمی برخورد می‌کند به عقب برمی‌گردد. با اندازه‌گیری این امواج می‌توان فاصله، اندازه، شکل و قوام جسم را تعیین نمود که شامل جامد بودن یا پر شدن جسم از مایع نیز می‌باشد. سونوگرافی پروستات از تصویربرداری‌های اشعه ایکس (مانند سی تی اسکن) دقیق‌تر است؛ زیرا این سونوگرافی می‌تواند تصاویر را با وضوح بیشتر و دقیق‌تر ثبت کند. همچنین آزمایش‌های سونوگرافی ایمن‌ تر از اشعه ایکس هستند؛ زیرا هیچ‌ گونه پرتوی خطرناکی تولید نمی‌کنند و زمان کمتری برای اعلام نتیجه نیاز است. در صورتی که یک ضایعه مشکوک با سونوگرافی یا معاینه مقعدی شناسایی شود، می‌توان نمونه‌ برداری پروستات با هدایت سونوگرافی را انجام داد.

آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) که میزان PSA را در خون اندازه‌گیری می‌کند ممکن است برای تعیین اینکه آیا بیمار در معرض خطر ابتلا به سرطان قرار دارد یا خیر انجام شود. در این حالت بیوپسی انجام شده و از مبدل سونوگرافی برای هدایت سوزن نمونه‌ برداری به مناطق خاص غده پروستات استفاده می‌شود.

اندازه طبیعی پروستات

اندازه طبیعی پروستات تا نیمی از عمر مردان (حدود 40 سالگی) در یک اندازه باقی می‌ماند. اندازه این اندام را می‌توان به سادگی با عناوینی همچون کوچک، متوسط و بزرگ توصیف کرد. با این حال، متخصصان اورولوژی جهت تعیین اندازه به جای وزن از معیار حجم استفاده می‌کنند. جهت بررسی این اندازه‌ها از آزمایش تصویربرداری سونوگرافی پروستات استفاده می‌شود. این غده که شکلی شبیه به یک فندق دارد معمولاً ارتفاعی 3 و عرضی 4 سانتی‌متری دارد. حجم و وزن رایج این غده 20 سانتی‌متر مکعب و 20 گرم است. این اعداد ممکن است نسبت به هر فرد متفاوت باشند.

کاربردهای سونوگرافی پروستات

کاربردهای سونوگرافی پروستات

سونوگرافی ترانس رکتال از غده پروستات برای تشخیص موارد زیر انجام می‌شود:

از این روش همچنین برای کمک به تشخیص علائم زیر نیز استفاده می‌شود:

آمادگی جهت سونوگرافی پروستات

در سونوگرافی پروستات نیازی به آمادگی خاصی نیست. این روش به صورت سرپایی انجام می‌شود که معمولاً کمتر از یک ساعت طول می‌کشد. پزشک ممکن است شما را به بیمارستان یا کلینیکی ارجاع دهد که تجهیزات سونوگرافی مناسب برای این آزمایش را داشته باشد. همچنین ممکن است لازم باشد قبل از آزمون فرم رضایت نامه را امضا کنید.

برخی از دستورالعمل‌های احتمالی که ممکن است پزشک قبل از آزمایش به شما بدهد شامل موارد زیر است:

نحوه انجام انواع سونوگرافی پروستات

در سونوگرافی پروستات با تاباندن امواج فراصوت به این غده و بافت اطراف آن از زوایای مختلف، تصاویر سیاه و سفیدی به دست می‌آید که ناهنجاری‌ها و مشکلات این عضو، از جمله سرطان پروستات را برای پزشک قابل تشخیص می‌کند.

سونوگرافی پروستات از روی شکم

در برخی از موارد به تشخیص پزشک، این سونوگرافی از روی شکم انجام می‌شود. در این روش به دلیل اینکه پروستات در محوطه لگن قرار دارد. برای کیفیت بهتر تصاویر سونوگرافی، مثانه باید پر باشد.

سونوگرافی ترانس رکتال

سونوگرافی ترانس رکتال که از طریق مقعد انجام می‌شود، روش دقیق‌تری است. از بیمار خواسته می‌شود به پشت یا پهلو بر روی تخت دراز بکشد و زانوهای خود را خم کند. پروب یا مبدل آغشته به ژل از طریق مقعد وارد بدن شده و از زوایای مختلف پروستات تصویربرداری می‌کند. در صورتی که بیوپسی تحت هدایت سونوگرافی تجویز شده باشد، توسط سوزن مخصوصی که در کنار مبدل قرار دارد، نمونه‌برداری از بخش‌های مختلف پروستات انجام می‌شود.

عوارض جانبی سونوگرافی پروستات

شما می‌توانید برای انجام تشخیص سقط جنین در سونوگرافی به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت از این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
آیا عفونت باعث سقط جنین میشود؟آیا عفونت باعث سقط جنین میشود؟

عفونت ها می توانند موجب سقط و زایمان زودرس شوند زیرا جنین توانایی محدودی برای مقابله با میکروارگانیسم های عفونت زا و سیستم ایمنی او نمی تواند از پخش عفونت در بافت های مختلف جلوگیری کند. بسیاری از عفونت‌ های دوران بارداری می‌ توانند رشد جنین را با اختلال مواجه کنند. ... ادامه مطلب

مزایا و معایب سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدیمزایا و معایب سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی

سونوگرافی در بارداری به دلایل مختلفی انجام می‌شوند. به عبارتی اگر پزشک شما متوجه مشکلی در سونوگرافی قبلی یا تفسیر آزمایش خون شود، انجام سونوگرافی‌های بیشتر را توصیه می‌کند؛ بنابراین نمی‌توان تعداد دقیقی برای این سونوگرافی‌ها در طول دوره بارداری مشخص کرد ... ادامه مطلب

آیا ناهنجاری های کروموزومی در دوران جنینی با سونوگرافی قابل تشخیص اند؟آیا ناهنجاری های کروموزومی در دوران جنینی با سونوگرافی قابل تشخیص اند؟

آزمایش‌های غربالگری شانس یا احتمال اینکه جنین یکی از چند بیماری مشخص را داشته باشد را نشان می‌دهد. این آزمایش به طور یقین نمی‌تواند مشخص نماید که آیا نوزاد مشکل دارد یا نه، بلکه احتمال خطر را مشخص می‌نماید. ... ادامه مطلب

نمونه برداری از بافت ریه توسط سوزننمونه برداری از بافت ریه توسط سوزن

درصورتی که فردی مبتلا به بیماری های ریوی شده باشد، در ابتدای مراجعه به پزشک، پزشک برای وی سونوگرافی یا سی تی اسکن تجویز میکند. در حالتی که در ریه بیمار موارد غیر عادی دیده بشود پزشک نمونه ای از بافت سلولی ریه را مورد بررسی قرارمیدهد. به برداشتن بافت سلولی از ریه و یا قسمتهای دیگر بدن، بیوپسی میگویند ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465