رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیوگرافی ساده / رادیوگرافی لومبوساکرال دو جهت چه کاربردی دارد؟

رادیوگرافی لومبوساکرال دو جهت چه کاربردی دارد؟

ستون فقرات کمری-ساکروم از پنج استخوان مهره کمری، استخوان خاجی و استخوان دنبالچه تشکیل شده است. ستون فقرات لومبوساکرال از رگ‌های خونی بزرگ، اعصاب، تاندون‌ها، رباط‌ها و غضروف‌ها تشکیل ‌شده‌اند. از آنجا که این بخش هم دامنه حرکتی وسیعی را فراهم می‌کند و هم نیروی زیادی را تحمل می‌کند، دیسک بین مهره‌ای L5S1، بسیار مستعد آسیب‌دیدگی‌های ناشی از جراحات حاد یا آسیب‌دیدگی‌های فرسایشی ناشی از سائیدگی تدریجی است. رادیولوژی، تصاویری از ستون فقرات ارائه می‌دهد که ممکن است از این تصاویر برای یافتن مشکلات این ناحیه بهره برد بافت‌های متراکم بدن از قبیل استخوان، بسیاری از اشعه‌های ایکس را جذب و بلوکه می‌کنند و در تصاویر عکسبرداری شده با اشعه ایکس سفید به نظر می‌رسند. بافت‌هایی با تراکم کمتر، از قبیل عضلات و اندام‌ها پرتوهای ایکس کمتری را بلوکه کرده (اشعه ایکس بیشتری از آنها عبور می‌کند) و در تصاویر عکسبرداری شده با اشعه ایکس همانند سایه‌هایی خاکستری به نظر می‌رسند.

رادیولوژی لومبوساکرال جزو اقداماتی هستند که در رادیولوژی مرکزی اصفهان با دقت بالا انجام میشوند. لطفا جهت هماهنگی با این مرکز و روزرو نوبت، با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.

لومبوساکرال کجاست؟

انتهای ستون فقرات از دو مهره L5-S1 تشکیل شده است که به آن مفصل لومبوساکرال هم گفته می‌شود. ساختار بخش لومبوساکرال طوری ساخته شده است که هم قدرت و هم ثبات قسمت انتهایی ستون فقرات را تأمین کند و یک مفصل چندمنظوره تشکیل داده که به چرخش قسمت فوقانی بدن و خم شدن در جهات مختلف کمک می‌کند.

علت درد لومبوساکرال

شایع‌ترین علت درد که در بخش لومبوساکرال L5-S1 ایجاد می‌شود عبارتند از:

بیماری‌های دیگر که مرتبط با ستون فقرات هستند مانند آرتروز پایین کمر و تنگی کانال نخاع، ممکن است در قسمت‌های مختلف ستون فقرات ایجاد شده و باعث آسیب‌دیدگی بخش کمری L5-S1 شوند. از آنجا که نخاع از قسمت پایین ستون فقرات عبور نمی‌کند، حتی بیماری‌های بسیار دردناک باعث فلج یا آسیب‌های دائمی نمی‌شوند.

علل درد مهره‌های S1-L5

  1. قسمت لومبوساکرال ستون فقرات به چندین بخش دیگر متصل شده است که هر کدام می‌تواند باعث ایجاد درد پایین کمر یا در ساق پا (درد سیاتیک) شود.
  2. پنجمین مهره قسمت پایین ستون فقرات (به نام L5) ممکن است به سمت جلوی مهره اول خاجی (به نام S1) آمده و باعث فشار بر ریشه عصب و ایجاد درد شود.
  3. دیسک L5-S1 که بین مهره L1 و S5 قرار دارد، اگر قسمت داخلی دیسک بیرون برآمده شده یا دیسک تحلیل رفته باشد، می‌تواند باعث درد در ساق پا یا در قسمت پایین کمر شود.
  4. مهره‌های L1 و S1 به وسیله دو مفصل که به آنها مفصل فاست گفته می‌شود به یکدیگر متصل شده‌اند و اگر در آن قسمت حرکتی غیرعادی انجام شود یا دیسک‌ها تحلیل روند باعث درد ایجاد می‌شود.
  5. یک عصب از نخاع و از حفره‌ای در کمر در بخش L5-S1 عبور کرده و به سمت پایین دو پا (به عنوان بخشی از عصب بلند سیاتیک) می‌رود که به آن ریشه عصب L5 گفته می‌شود. این عصب اگر فشرده شود یا اگر پروتئین‌های ملتهب از قسمت داخلی دیسک به بیرون نشت کرده و باعث فشار بر عصب شود، ممکن است باعث درد در ساق پا (درد سیاتیک) شود.

رادیوگرافی لومبوساکرال دو جهت چه کاربردی دارد؟

گرافی در پوزیشنهای روبرو و نیمرخ وگاهی در صورت لزوم مایل راست و چپ و فلکسیون واکستانسیون بنا به درخواست پزشک انجام میشود. گاهی از بیمار تصاویری با اشعه ایکس در حالت خم و راست گرفته می‌شود که در آن بیمار ابتدا به جلو و سپس به عقب خم می‌شود. این تصاویر در مقایسه با تصاویر اشعه ایکس معمولی به پزشک اطلاعات بیشتری در مورد بی ثباتی احتمالی بین مهره‌ها می‌دهد. همچنین ممکن است پزشک بخواهد تصاویری در حالت ایستاده از جلو، پشت و یا از دو طرف بدن بیمار گرفته شود. در این نوع تصویربرداری حجم بالایی از فیلم استفاده می‌شود و تصاویر جزئیات نحوه قرار‌گیری و راستای ستون فقرات را که ممکن است به واسطه وجود فتق دیسک مخدوش شده باشد نشان می‌دهند.

رادیوگرافی لومبوساکرال

کاربرد گرافی لومبوساکرال

اسکن ام آر آی کمر یک ابزار تشخیصی قوی است که پزشک از آن برای اهداف زیر استفاده می‌کند:

  1. بررسی مطابقت ستون فقرات
  2. بررسی ناهنجاری‌های مهره یا طناب نخاعی
  3. ارزیابی هرگونه التهاب طناب نخاعی یا اعصاب آن
  4. بررسی تومور در نخاع و اطراف آن
  5. بررسی تغییرات ایجاد شده در ستون فقرات پس از بروز آسیب دیدگی
  6. بررسی ستون فقرات پس از انجام عمل جراحی
  7. بررسی علل مختلف درد کمر
  8. بررسی اختلالات مرتبط با مثانه
  9. بررسی آسیب به ناحیه‌ی تحتانی ستون فقرات
  10. برنامه‌ریزی برای جراحی ناحیه‌ی لومبار
  11. بررسی مشکلات مادرزادی مربوط به ستون فقرات

آمادگی برای گرافی لومبوساکرال

در هنگام مراجعه برای رادیولوژی، پزشک خود را از باردار بودنتان مطلع نمایید. در صورتی که انجام تصویربرداری کمر برای افراد باردار، ضروری تشخیص داده شود، می‌توان از پیش‌بندهای سربی استفاده می‌گردد. همانند سایر تصویربرداری‌هایی که به کمک اشعه ایکس انجام می‌گیرد، می‌بایست تمامی زیور‌آلات و اشیای فلزی خود را پیش از انجام این پروسه در بیاورید. بهتر است پیش از انجام رادیولوژی لباس‌های خود را نیز با پوشش مخصوصی تعویض نمایید.

نحوه انجام رادیولوژی لومبوساکرال

برای انجام رادیولوژی لومبوساکرال کافی است که بیمار روی تختی که دستگاه رادیولوژی دارد دراز بکشد. دستگاه حرکت می‌کند تا بتواند در معرض اشعه‌های ایکس قرار بگیرد. در این مدت، تمام عکسبرداری های لازم از نواحی مورد نظر انجام می‌شود. در تمام طول مدت تنها کاری که بیمار لازم است انجام دهد این است که ثابت و بی حرکت باشد تا کیفیت عکس‌ها خوب گردد. (در صورت حرکت، عکس‌ها تار می‌شود و کمک لازم را در جهت تشخیص به پزشک نمی‌کند).

هزینه عکس رادیولوژی لومبوساکرال

هزینه رادیولوژی با توجه به عواملی مانند نوع بیمه، نوع کالای مصرفی و … تعیین می گردد.

عوارض رادیولوژی لومبوساکرال

شما برای انجام سونوگرافی دقیق مثانه می‌توانید به رادیولوژی مرکزی اصفهان که یکی از مجهز ترین و تخصصی ترین مراکز تشخیصی می‌باشد؛ مراجعه نمایید. لطفا جهت تعیین نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
ام آر آی سینه به چه دلیل انجام میشود؟ام آر آی سینه به چه دلیل انجام میشود؟

از ام آر ای سینه به منظور غربالگری زنان با ریسک بالای ابتلا به سرطان سینه به منظور ارزیابی وسعت درگیری سرطان استفاده می شود ... ادامه مطلب

تشخیص بیماریهای مزمن کبد با تکنیک جدید سونوگرافیتشخیص بیماریهای مزمن کبد با تکنیک جدید سونوگرافی

سونوگرافی کبد یکی از روش‌های مرسوم تشخیصی برای انواع بیماری‌ها و مشکلات کبدی است. این روش تشخیصی بر مبنای ارسال امواج صوتی با فرکانس‌های بالا عمل می‌کند. ... ادامه مطلب

اطلاعاتی درباره علائم، علل، تشخیص و درمان سرطان سینهاطلاعاتی درباره علائم، علل، تشخیص و درمان سرطان سینه

سرطان سینه که با نام سرطان پستان نیز شناخته می‌شود، یکی از شایع‌ترین انواع سرطان بین خانم‌ها محسوب می‌شود. سلول های سرطانی پستان معمولاً توموری را تشکیل می دهند که معمولاً به واسطه سونوگرافی یا ماموگرفی دیده می شوند و یا به صورت توده احساس می شوند. ... ادامه مطلب

آدنوزیس پستان چیست؟آدنوزیس پستان چیست؟

آدنوز اسکلروز نوعی بیماری خوش خیم پستان است که از نظر بالینی و رادیوگرافی بسیار شبیه سرطان سینه است.این توده در زمان تشخیص می‌تواند مشکلات مختلفی ایجا ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465