رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / نمونه برداری (بیوپسی) / نکات مراقبتی قبل و بعد از نمونه برداری کبد

نکات مراقبتی قبل و بعد از نمونه برداری کبد

کبد یکی از بزرگ‌ ترین و مهم‌ ترین ارگان‌های بدن است. این عضو بدن، از پروتئین‌ها و کلسیم‌ها در هضم و دستگاه گوارش استفاده می‌کند. کبد کمک می‌کند غذایی که خورده می‌شود، به انرژی تبدیل شود و به کمک طحال، مانند یک فیلتر عمل می‌کند که زباله‌های مضر را فیلتر و دفع می‌کند. اگر کبد شما صدمه ببیند و بیمار شود، ممکن است عملکرد آن دچار اختلال شود. اگر علائم اختلال کبدی را تجربه می‌کنید، ممکن است پزشک برای بررسی بیشتر بیوپسی انجام دهد. پس از تشخیص وجود مشکل کبدی توسط تست های اولیه، پزشک ممکن است یک بافت غیر عادی در کبد تشخیص دهد که آن را ضایعه، تومور و یا توده می نامند. در این موارد از کبد بیوپسی گرفته می شود تا نمونه ها به پاتولوژیست فرستاده شده و بافت غیر عادی، جزئی تر بررسی شود.

بیوپسی یا نمونه برداری از کبد از جمله خدمات قابل ارائه در رادیولوژی مرکزی اصفهان می‌باشد. شما می‌توانید جهت هماهنگی با این مرکز و زرو نوبت با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.

دلایل انجام بیوپسی کبد

روش هاي نمونه برداري از كبد

روش هاي مختلفي جهت انجام نمونه برداري كبد وجود دارد كه انتخاب آنها بر اساس در دسترس بودن، ترجيح بيمار و نيز شرايط باليني بيمار صورت مي گيرد.

شايعترين روش نمونه برداري از كبد مي باشد كه در آن سوزن از طريق پوست وارد كبد شده و نمونه برداري انجام مي شود.اين روش بسيار آسان است و در صورت همكاري بيمار و دقت پزشك در نشانه گذاري صحيح محل ورود سوزن به كبد و نيز نبودن اختلال انعقادي بدون عوارض مي باشد. جهت انجام نمونه برداري ابتدا بيمار در حال خوابيده قرار گرفته و مراحل انجام نمونه برداري براي وي توضيح داده مي شود. سپس قسمت بالا و راست شكم و قسمت تحتاني و راست قفسه سينه برهنه شده و پزشك با انجام مانور دق (Percussion) محدوده بالا و پايين كبد را مشخص مي كند.
پس از تعيين محل مناسب جهت نمونه برداري، ميتوان به وسيله ماژيك روي محل مذبور علامت گذاري كرده و سپس به ضد عفوني کردن محل مشخص شده و اطراف آن پرداخت. جهت بيحس كردن پوست كه محل ورود سوزن نمونه برداري است از ليدوكائين استفاده شده و با يك سرنگ به خوبي بيحس مي شود. پس از بررسي بيحسي توسط پزشك سوزن نمونه برداری كبدی از پوست و زير پوست گذشته و روي كپسول كبد قرار مي گيرد. سپس بيمار چند ثانيه نفس خود را حبس كرده و سوزن وارد كبد شده و پس از خروج، نمونه گيري از كبد صورت مي گيرد. سوزن هاي مختلفي جهت انجام نمونه برداري كبد وجود دارند. انتخاب سوزن بستگي به آشنایی پزشك با نحوه كاركرد سوزن، درخواست بيمار و در دسترس بودن آن دارد. در سوزن هاي خودکار ابتدا سوزن مسلح شده، به اين معني كه غلاف بيروني سوزن به عقب كشيده شده و ثابت مي شود. پس از قرار گرفتن سوزن بر روي كپسول كبد و با شليك سوزن غلاف بيروني رها شده و نمونه گيري از كبد در عرض ثانيه اي انجام مي شود. جهت پيشگيري از خونريزي احتمالي از محل نمونه برداري، بيمار تا چند ساعت به سمتي كه نمونه برداري كبد انجام شده بروي كيسه شني مي خوابد.

در اين روش لوله بسيار نازكي از طريق وريد ژوگولر (وريد گردني) به سمت وريد فوق كبدي و كبد رسيده و سپس سوزني از داخل لوله فوق به كبد وارد شده و نمونه برداري كبد صورت مي گيرد. اين روش در بيماران مبتلا به اختلالات انعقادي، مايع فراوان در شكم و يا در بيماران چاق مورد استفاده قرار مي گيرد. نمونه به دست آمده از اين روش معمولاً بسيار كوچك است و ارزيابي نمونه كبدي را مشكل مي كند.

در اين روش لوله اي از طريق پوست شكم وارده شده و مجهز به دوربين است. سوزن نمونه برداري از طريق لوله، زير ديد مستقيم به سمت كبد رفته و نمونه برداري كبد انجام مي شود. اين روش، روش تهاجمي تري نسبت به روش هاي قبلي بوده و در مواردي كه عمل جراحي با لاپاروسكوپ در حوالي كبد انجام ميشود، ميتوان به بررسي كبد و نمونه برداري از آن پرداخت.

اين روش فقط در مواردي كه نياز به جراحي باز در اطراف كبد مي باشد، انجام پذير خواهد بود. در صورتی که این کار توسط پزشک متخصص انجام شود ریسک عارضه بعدی بسیار کاهش پیدا می کند.

نمونه برداری کبد

آمادگی برای نمونه برداری از کبد

  1. قبل از بیوپسی کبد آزمایش خون انجام می‌شود. این کار برای آگاهی از وضعیت انعقادی خون انجام می‌شود تا برای جلوگیری از خونریزی حین نمونه برداری، در صورت نیاز تزریق پلاکت (Platelet)، پلاسمای تازه منجمد (Fresh Frozen Plasma) و ویتامین K صورت گیرد. این تزریق برای افرادی انجام می‌شود که خون آنها رقیق بوده و یا مشکلات انعقادی داشته باشند. البته در صورت وجود میزان بالای بیماری، از انجام بیوپسی از طریق پوست جلوگیری خواهد شد.
  2. فرد باید ۶-۸ ساعت قبل از نمونه برداری ناشتا باشد. همچنین پس از انجام بیوپسی بهتر است تا ۲ ساعت چیزی نخورد.
  3. قبل از عمل سونوگرافی به منظور تشخیص اندازه کبد، بررسی توده احتمالی کبدی و وضعیت مایع در شکم انجام می‌شود.
  4. با توجه به اینکه برای بی حسی پوست شکم معمولاً از لیدوکائین استفاده می‌شود، تست حساسیت مورد نیاز است.
  5. در صورتی که بیمار آسپرین، بروفن و یا وارفارین مصرف کند باید یک هفته قبل از نمونه برداری با نظر پزشک مصرف داروها را متوقف کند؛ چراکه این داروها احتمال خونریزی حین نمونه برداری را افزایش می‌دهند.

اقدامات قبل از نمونه برداری کبد

اقدامات بعد از نمونه برداری کبد

موارد منع نمونه برداری از کبد

در مواردی که بیمار از وضعیت عمومی نامناسبی برخوردار باشد یا بیماری زمینه‌ای داشته باشد، نمی‌توان نمونه برداری کبدی را انجام داد. دیگر موارد منع نمونه برداری کبدی شامل موارد زیر است:

تفسیر جواب نمونه برداری از کبد

پس از مشاهده نمونه کبدی در آزمایشگاه پاتوبیولوژی، نتایج آزمایش به شکل زیر تفسیر می‌شود:

  1. نتایج نرمال: اگر نشانه‌ای از التهاب، عفونت، سیروز کبد یا سرطان کبد نباشد، بافت کبد سالم است و نتیجه نمونه برداری از کبد طبیعی خواهد بود.
  2. نتایج غیر نرمال: وجود هپاتیت، بیماری‌های کبدی و سرطان کبد در نتیجه بیوپسی کبدی باعث شده که نتیجه آزمایش غیرنرمال باشد و نوع بیماری و شدت پیشرفت و درجه سرطان تعیین می‌شود.

عوارض بیوپسی کبد

در صورتی که پزشک از تجربه کافی برخوردار باشد، این عمل ایمن خواهد بود. مخاطرات احتمالی عبارتند از:

درد:

درد در محل سوزن که با بیحسی کمتر احساس می شود همچنین ممکن است درد به شانه ی راست یا در بالای شکم زیر جناق نیز حس شود .

خونریزی:

در موارد نادر احتمال بروز خونریزی پس از بیوپسی وجود دارد. گاهی در موارد خونریزی شدید، بستری برای دریافت خون یا جراحی متوقف کردن خونریزی لازم است.

آسیب ناخواسته به سایر اندام های مجاور:

در خلال نمونه برداری از کبد فرو رفتن سوزن نمونه برداری در سایر اندام های داخل بدن مانند کیسه صفرا یا ریه روی داده اند هرچند به ‌واسطه استفاده از روش های تحت هدایت تصویربرداری چنین رویدادهایی به ندرت اتفاق می افتند.

سونوتراپی و سونوگرافی های تخصصی مردان از جمله اقداماتی است که در رادیولوژِی مرکزی اصفهان با مدرن ترین دستگاه ها انجام می‌شود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت از این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
سونوگرافی اسکروتوم برای تشخیص کدام بیماریها کاربرد دارد؟سونوگرافی اسکروتوم برای تشخیص کدام بیماریها کاربرد دارد؟

در بسیاری از موارد مشکلاتی اعم از درد، تورم یا توده در بیضه ها مشاهده می شود که برای تشخیص دلیل اصلی آنها، پزشک سونوگرافی اسکروتوم را تجویز می کند. ... ادامه مطلب

سونوگرافی فراصوت داپلر عروق پا جهت تشخیص واریسسونوگرافی فراصوت داپلر عروق پا جهت تشخیص واریس

تشخیص صحیح عارضه واریس، نقش بسیار مهمی در درمان موفق آن دارد. امروزه سونوگرافی از مهم‌ ترین راه‌ های تشخیصی برای بیماری‌ های مختلف به شمار می‌ روند. سونوگرافی فراصوتی داپلر عروق پا یک روش بی خطر است که به منظور بررسی شریان ها و عروق پا مورد استفاده قرار می گیرد. ... ادامه مطلب

سونوگرافی آنومالی اسکن چیست و چه کاربردی دارد؟سونوگرافی آنومالی اسکن چیست و چه کاربردی دارد؟

سونوگرافی آنومالی یک سونوگرافی دقیق است که در سه ماهه دوم بارداری انجام می شود که به آن اسکن آنومالی هم می گویند. این سونوگرافی معمولا در هفته های 18 تا 22 بارداری انجام می شود ... ادامه مطلب

علائم سرطان رحم و تخمدانعلائم سرطان رحم و تخمدان

یکی از شایع ترین انواع سرطان های تهاجمی در دستگاه تناسلی زنان، سرطان رحم یا آندومتر است. در این نوع سرطان، سلول های بدخیم در بافت آندومتر رحم به وجود می آید.سرطان دهانه رحم زمانی پیش می آید که سلول های دهانه رحم حالت غیرعادی پیدا می کنند و سریعاً تکثیر می شوند. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465