رادیولوژی مرکزی
صفحه اصلی / مطالب و مقالات / رادیوگرافی فک و صورت / تشخیص عفونت ریشه دندان با رادیوگرافی

تشخیص عفونت ریشه دندان با رادیوگرافی

عفونت دندان یا (Tooth Infection) در واقع به معنای عفونی و آلوده شدن پالپ یا مغز دندان در اتاقک داخل تاج و ریشه دندان ها است. پالپ بافت نرمی حاوی عروق خونی و عصبی است و در حالت عادی توسط مینای دندان و تا حدی عاج که زیر مینا قرار دارد محافظت می شود. اگر این بخش مورد حمله باکتری های قرار بگیرد دچار عفونت شده و نیازمند مداخله فوری دندانپزشکی خواهد بود. اگر میزان عفونت بسیار شدید باشد، معمولاً پزشک قادر به تشخیص دندان عفونت کرده نیست؛ زیرا درد در اطراف دندان پخش خواهد شد. نکته قابل توجه هنگام عفونت دندان ها این است که زمانی که عفونت شدید شود، موجب از بین رفتن پالپ موجود در ریشه دندان می گردد. به همین دلیل فرد ممکن است دیگر دردی را احساس نکند. در این صورت شاید درد از بین رفته باشد؛ اما عفونت همچنان در حال افزایش است، تا جایی که ممکن است دیگر دندان ها، فک و در برخی موارد استخوان ها را نیز درگیر نماید. به همین دلیل دندانپزشک معالج برای تشخیص دندان آلوده، از رادیوگرافی استفاده می نماید.

آنچه در این مطلب میخوانید

علت عفونت دندان

عفونت و التهاب ریشه دندان دلایل مختلفی دارد که مهم ترین این موارد عبارت اند از:

بیشتر اوقات، مشکلات مرتبط با پوسیدگی دندان و پالپ دلیل التهاب ریشه دندان هستند. در هر صورت، درمان عفونت دندان باید در چند مرحله انجام شود. این بیماری دندانی که بعضی از افراد به آن توجهی نمی کنند یا تصور می کنند امری گذرا است، می تواند مشکلات جدی دندانی ایجاد کند، بنابراین لازم است که با نهایت جدیت به درمان عفونت ریشه دندان بپردازید.

علائم عفونت ریشه دندان

  1. افزایش دمای بدن
  2. تورم و خونریزی لثه
  3. ضعف عمومی جسم
  4. درد در ناحیه دندان آسیب دیده
  5. درد غدد لنفاوی فک
رادیوگرافی دندان

انواع عفونت ریشه دندان

عفونت ریشه دندان به شکل یک آبسه متورم و چرکی ظاهر می‌شود. در این هنگام فرد احساس درد ضربان دار در دندان خود دارد. این نوع درد به صورت ناگهانی و با گذشت زمان شدت پیدا می‌کند و باعث به وجود آمدن درد در ناحیه گوش و گردن می‌شود. درد عفونت دندان هنگام جویدن و گاز گرفتن شدت می‌یابد. عفونت ریشه دندان می‌تواند مشکلات زیر را به وجود آورد.

  1. آبسه لثه: آبسه لثه که باعث درد لثه و عفونت است، روی لثه شکل می‌گیرد و به صورت متورم قابل مشاهده است.
  2. آبسه پری اپیکال: یکی از دلایل عفونت ریشه دندان آبسه ای است که در انتهای ریشه دندان به وجود می آید و باکتری از طریق حفره وارد قسمت داخلی دندان و پالپ دندان می‌شود.
  3. آبسه پریودنتال: این نوع تورم چرکی در کنار ریشه دندان و روی لثه آشکار می‌شود‌، در قسمت بافت لثه و استخوان انتقال پیدا می‌کند و باعث به وجود آمدن بیماری لثه می‌شود.

نحوه رادیوگرافی دندان

این دستگاه پرتونگاری از دو قسمت تشکیل‌شده است که یک قسمت شامل یک لوله اشعه ایکس بوده و قسمت بعدی فیلم اشعه ایکس است که با یک آشکارساز در طرف مقابل قرار دارد. سر بیمار درون محفظه‌ای که دارای استراحتگاه برای چانه، پیشانی و قسمت‌های جانبی صورت می‌باشد، قرار می‌گیرد و یک وسیله که دهان را باز نگه می‌دارد نیز در آن وجود دارد. روش انجام رادیوگرافی OPG پانورامیک دندانپزشکی به این‌گونه است که بیمار چانه خود را روی قسمت مربوطه در مقابل دستگاه اشعه ایکس قرار داده و به‌آرامی جسم موردنظر را گاز می‌گیرد؛ با این کار سر و دهان در هنگام گرفتن تصاویر ثابت می‌مانند. دستگاه Opg دندان از یک بازوی چرخان تشکیل‌شده است که در انتهای آن منبع اشعه X قرار دارد و مکانیسم فیلم (که تصویر را می‌گیرد) در انتهای مخالف قرار دارد. بازو دور سر بیمار می‌چرخد تا نمای وسیعی از دهان و فک را تصویربرداری و بگیرد. در این نوع تصویربرداری قرار گرفتن صحیح دندان‌ها و سر برای گرفتن تصاویر واضح از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، سپس از بیمار خواسته می‌شود که آرام و بی‌حرکت بماند تا بازوی چرخان در یک نیم‌دایره در اطراف محیط سر حرکت کرده و تصاویر گرفته شود.

اقدامات قبل از رادیوگرافی دندان

زمانی که بخواهید از دستگاه OPG استفاده کنید، دندانپزشک از شما می‌خواهد تا جواهرات و وسایل فلزی موجود در اطراف سر و گردن را باز کنید و کنار بگذارید؛ زیرا می‌تواند در تصویر گرفته ‌شده، تداخل و تأثیر بگذارد.

عوارض رادیوگرافی دندان

بر اساس مطالعات انجام‌شده OPG دندانی یکی از تصویربرداری‌هایی است که در آن از کمترین میزان پرتو استفاده می‌شود. زنان باردار یا زنانی که احتمال بارداری در آنها وجود دارد، باید از دریافت هرگونه اشعه ایکس خودداری کنند؛ زیرا این پرتوگیری برای رشد جنین ایمن نیست.


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
زمان دیده شدن جنین در سونوگرافی واژینالزمان دیده شدن جنین در سونوگرافی واژینال

سونوگرافی به عنوان روشی برای تعیین سلامت، رشد و تخمین تاریخ تولد جنین، می تواند به شما در تشخیص بارداری، اطمینان کامل بدهد. ... ادامه مطلب

سونوگرافی اینترونشنال چیست؟سونوگرافی اینترونشنال چیست؟

سونوگرافی امروزه کاربرد وسیعی در کنترل درد با روش های اینترونشنال پیدا کرده است. در این گونه سونوگرافی ها عموماً از بی حسی موضعی استفاده می شود ... ادامه مطلب

چه اشعه هایی برای جنین ضرر دارد؟چه اشعه هایی برای جنین ضرر دارد؟

کاربرد اشعه ایکس در بهداشت و علم پزشکی برای تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری می باشد. مسئله تأثیر اشعه ایکس بر جنین در حال رشد از مواردی است که به عنو ... ادامه مطلب

بررسی سقط جنین با سونوگرافیبررسی سقط جنین با سونوگرافی

اتمام بارداری پیش از هفته‌ ی بیستم را سقط نا خواسته‌ی جنین می‌ گویند. بیشتر سقط جنین‌ های نا خواسته به صورت تصادفی و به خاطر وجود مشکلات کروموزومی و ژنتیکی در تخمک لقاح‌ یافته اتفاق می‌ افتد. این نوع سقط عموماً در معاینات اولیه‌ ی بارداری توسط پزشک تشخیص داده می‌ شود. ... ادامه مطلب

طراحی و راه اندازی وب سایت : گروه نرم افزاری پزشک آنلاین - 09128883465