بررسی رادیوگرافی بایت وینگ دیجیتال
تشخیص بسیاری از مشکلات فک و دندان با معاینه ی بصری غیر ممکن است، از این رو متخصصین دندانپزشکی برای شناسایی دقیق بسیاری از ناهنجاریهای مربوط به فک و مشکلات دندانی از رادیوگرافی دندان استفاده میکنند. در بسیاری از موارد، فواصل بسیار کمی بین دندانها وجود دارد و حتی در برخی بیماران این فواصل به صورتی است که روی هم افتادگی دندانی نیز وجود دارد. در این شرایط امکان تشخیص پوسیدگی با معاینه تنها توسط دندانپزشک کافی نیست و جهت تشخیص بهتر پوسیدگیهای غیرقابل دیدن بین دندانی از گرافی بایت وینگ استفاده میشود.

دلیل نامگذاری این روش به نام بایت وینگ این است که بیمار در هنگام عکسبرداری یک ابزار شبیه بال را گاز میگیرد که این بال، نوار اشعه ایکس را در طی روند رادیوگرافی در جای خود ثابت نگه میدارد. دقت این رادیوگرافی بسیار بالا است و با توجه به اینکه استخوان بین دندانی را نیز تصویر میکند بسیاری از متخصصین لثه از این روش جهت تعیین میزان پیشرفت بیماریهای لثه و دندان نیز استفاده میکنند. اشعه ایکس بایت وینگ به این صورت است که فیلم داخل دهان بیمار گذاشته میشود و بیمار فیلم را با کمک زبان یا ابزار کمکی در محل مورد نظر نگه می دارد و سپس دستگاه پرتو را به فیلم می تاباند.
فیلم این سیستم از نوع خودظهور است و به وسیله مایع مخصوصی که داخل بسته فیلم تعبیه شده فیلم ظاهر می شود. تصویر گرفته شده از این نوع رادیوگرافی جزئیات دندانهای بالا و پایین در یک ناحیه از دهان را نشان می دهد. هر بایت وینگ تعدادی دندان ها را از تاج آنها تا حدود سطح استخوان پشتیبان آنها نشان می دهد.
کاربرد رادیوگرافی بایت وینگ تمام دیجیتال
از مهمترین مزایا و کاربردهای رادیوگرافی بایت وینگ میتوان به کمک به تشخیص پوسیدگیهای بین دندانهای عقب و همچنین تغییر ضخامت استخوان به علت ابتلا به بیماریهای لثه اشاره کرد. علاوه بر این از رادیوگرافی بایت وینگ میتوان برای مشخص نمودن میزان تاج و کلاهک پوشاننده سطح دندان و یا در ترمیمهای دیگر نظیر بریج استفاده کرد. از بایت وینگ میتوان برای تشخیص موارد زیر کمک گرفت:
- بیماریهای لثه
- حفرههای کوچک
- پوسیدگی ثانویه زیر پرکردگی دندان
- عفونت دندانی
- پوسیدگی و یا تحلیل استخوان
بیشتر بدانید: انواع رادیوگرافی دندان
مزایای رادیوگرافی بایت وینگ تمام دیجیتال
- رادیوگرافیهای دیجیتال مناطق پنهان کوچکی از پوسیدگی بین دندان ها یا زیر ترمیمهای موجود، عفونتهای استخوانی، بیماریهای لثه (پریودنتال)، آبسهها یا کیستها، ناهنجاریهای رشدی و تومورهایی را نشان میدهد که به تنها با معاینه چشمی دندانپزشکی قابل تشخیص نیست.
- رادیوگرافیهای دیجیتال را میتوان فوراً در هر مانیتور کامپیوتر مشاهده کرد و برای افزایش کنتراست و جزئیات با آپشن های تنظیمات تغییراتی ایجاد نموده و بدون افت کیفیت بهصورت الکترونیکی به متخصصان منتقل کرد.
- تشخیص زود هنگام و درمان به موقع مشکلات دندانپزشکی میتواند باعث صرفهجویی در وقت و پول و نیز احساس درد و ناراحتی کمتر شود.
- فناوری ذخیرهسازی میکرو دیجیتال امکان ذخیره سازی بیشتر حجم زیادی از داده ها را در درایوهای کوچک و صرفه جویی در فضا را فراهم میکند.

عملکرد رادیوگرافی بایت وینگ تمام دیجیتال
آمادهسازی فیلم / سنسور در رادیوگرافی Bitewing
برای نگه داشتن فیلم / حسگر در دهان بیمار، ممکن است از زبانه های گاز گرفتن یا یک دستگاه نگهدارنده فیلم/ حسگر به عنوان مثال ابزار (Rinn) استفاده شود. ابزار Rinn دارای یک حلقه و میله هدف برای کمک به موقعیت دستگاه نشانگر موقعیت اشعه ایکس (PID) است.
موقعیتیابی فیلم / سنسور
قرار دادن ترکیب زبانه فیلم در دهان بیمار در جهت افقی، در حالی که فیلم به صورت زبانه ای تا دندان قرار گرفته است و به بیمار اجازه میدهد تا هنگام گاز گرفتن بیمار از طریق صفحه اکلوزال زبانه بایت بیرون بیاید تا به طور همزمان از تاجهای فک بالا و فک پایین دندان پوشانده شود. BWs همچنین باید تصویربرداری همزمان از تاج آلوئولار فک بالا و فک پایین را انجام دهد، بنابراین اگر از دست دادن استخوان آلوئول قابل توجه است، باید Bitewings عمودی گرفته شود.
در روش رادیوگرافی بایت وینگ، میتوان کرون دندانهای عقب را مشاهده کرد و معمولاً باید از هر طرف صورت یک الی دو رادیوگرافی بایت وینگ تهیه کرد. در هر بار عکاسی از هر طرف صورت، تمام جزئیات دندانهای بالا و پایین همان طرف به خوبی نشان داده میشود.
اقدامات قبل از رادیوگرافی بایت وینگ
از یک روپوش سربی و محافظ مخصوص استفاده میشود که در واقع این روش را بسیار ایمن کرده است. ممکن است از شما خواسته شود که جواهرات، عینک و هر شیء فلزی دیگر خود را از ناحیهای که تحت عکسبرداری است دور کنید؛ زیرا ممکن است در تصاویر اشعه ایکس اختلال ایجاد کنند. متخصصین اعتقاد دارند که با رعایت احتیاط و نکات لازم، خطرات رادیولوژی در بارداری برای زنان وجود ندارد؛ اما توصیه میکنند که از انجام آن خودداری کنند.
معایب رادیوگرافی بایت وینگ
- اگر سر بیمار در صفحات عمودی و ساژیتال صحیح نباشد، زاویه های افقی و عمودی کولیماتور ممکن است ناخواسته به طور نادرست قرار گیرد.
- اگر بیمار، در حین نوردهی در حال حرکت باشد، ممکن است تاری تصویر ایجاد شود.
- اگر بیمار دندان های خود را کاملاً به هم نزند، فیلم در موقعیت صحیح قرار نمیگیرد و تصویری با فضای هوای سیاه (شفاف) ایجاد میکند که در صفحه اکلوزال دیده میشود و نسبتهای نادرستی از تاجهای فک بالا و فک پایین و آلوئول به وجود میآید.
هزینه عکس دندان بایت وینگ
هزینه بر اساس تعرفه وزارت بهداشت انجام می شود. متناوب بودن هزینه برای افرادی که از بیمه های تأمین اجتماعی و خدمات درمانی استفاده می کنند طبق تعرفه بیمه تعیین می شود.
عوارض رادیوگرافی بایت وینگ تمام دیجیتال
با اینکه در تصویربرداری دندان از اشعه ایکس استفاده میشود؛ اما میزان آن بهقدری کم است که برای کودکان و بزرگسالان، ایمن محسوب میشود. در صورتی که دندانپزشک شما از تصویربرداری دیجیتال به جای فیلمهای معمولی استفاده کند، خطرات ناشی از پرتوگیری کاهش بیشتری مییابد.
برای انجام سونوگرافی ، ماموگرافی ، بیوپسی و رادیولوژی در اصفهان میتوانید به رادیولوژی مرکزی اصفهان مراجعه نمایید. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت این مرکز با شماره تلفن 32202762 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس ابادی، روبروی عیسی بن مریم، ساختمان صبا
تلفن : 32202762 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
غربالگری با رادیوگرافی دندان ها در چه مواقعی صورت می گیرد؟
تاریخ انتشار : 1401-07-29تاریخ بروز رسانی : 1401-08-02 -
تشخیص پوسیدگی دندان از روی عکس رادیولوژی
تاریخ انتشار : 1401-11-15تاریخ بروز رسانی : 1401-11-25 -
رادیوگرافی بایت وینگ (BW) دندان چیست؟
تاریخ انتشار : 1401-09-18تاریخ بروز رسانی : 1401-09-28 -
تشخیص عفونت ریشه دندان با رادیوگرافی
تاریخ انتشار : 1401-11-22تاریخ بروز رسانی : 1401-12-04
نظرات کاربران درباره این مطلب :کامبخش [ 1402-08-10 ]
یکی از بهترین مرکزهای تصویر برداری و رادیولوژی اصفهان هستید

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .